Távkonzultáció

Az orvostudomány folyamatos fejlődése és az új technológiák térhódítása új lehetőségeket kínál számunkra az egészségügy területén. Az egyik ilyen forradalmi változás a telemedicina, illetve a távkonzultáció elterjedése, amely számos előnnyel jár a nőgyógyászat és az endokrinológia esetében is.

A telemedicina lehetővé teszi, hogy Ön a saját otthonából vagy bármely más helyről hozzáférjen a szakorvosi konzultációhoz. A kényelmes, utazás nélküli konzultáció lehetősége segíti mind az aktív dolgozó pácienseket, mind a távolabb élőket.

A távkonzultáció révén nincs szükség utazásra, közlekedésre, a hagyományos rendelői várakozásra. Az időgazdaságosság és a kényelem egyúttal az ellátás folytonosságának biztonságát is jelenti, ha éppen valami „közbe jönne”.

A telemedicina lehetővé teszi a rendszeres követést és ellenőrzést krónikus állapotok vagy terápiák esetében. Számos eset van, amikor a kezelés folyamatos nyomon követése távkonzultációval biztosítható, ami hozzájárulhat a hatékonyabb és személyre szabottabb terápiához.

Az online rendszerek a konzultációk teljes dokumentálását teszik lehetővé, egyúttal kiváló adatbiztonságot is kínálva. A konzultáció teljes dokumentációja elérhető az EESZT-ben, illetve megszerezhető e-mail-ben is.

A távkonzultáció jogszabályi lehetőségeit a 2020. évi LVIII. törvény  teremtette meg, melynek értelmében telemedicinának minősül az a tevékenység, amely célja távmonitoring és egyéb infokommunikációs eszközökkel hozzáférhető információk alapján, a páciens távollétében: egészségi állapotának szakmai megítélése; a betegségek, illetve azok kockázatának felderítése; konkrét betegség(ek) meghatározása; a páciens állapotának pontosabb megítéléséhez szükséges további vizsgálatok elrendelése, gyógykezelés elindítása; a páciens állapotának követése.

Magyarországon még kevéssé használjuk ki a telemedicina lehetőségeit, pedig a legkényelmesebb, a legolcsóbb, a legelérhetőbb egészségügyi ellátásról van szó. Szinte az egyetlen hátránya az, hogy a személyes jelenléthez kötött vizsgálatokat – például az ultrahang, kétkezi vizsgálat, tapintás, eszközös szemrevételezés, személyes benyomás – nem végezhetők távolról. Ismert és már kivizsgált páciensek követésére azonban tökéletesen alkalmas. Adatok pedig keletkeznek ma már rengeteg eszköz által (vérnyomásmérőből, okosórából, vércukormérőből, lázmérőből stb.).

A páciens számára kényelmes, hogy nem kell személyesen megjelennie, hanem online kérdezhet, tanácsot kaphat orvosától, megbeszélhet aktuális tüneteket, állapotokat, vagy egyszerűen hozzájuthat recepthez.

Mikor javasolt a távkonzultáció?

Alábbiakban álljon néhány példa, hogy eddig mire használtam a telemedicina lehetőségeit:

  • laborvizsgálatok kiértékelésére,
  • hiányzó laborérték alapján diagnosztizálásra,
  • gyógyszeradagolás beállítására,
  • külföldre utazott páciensem megfigyelésének folytatására,
  • várandós kismamák endokrinológiai állapotának nyomon követésére,
  • hirtelen kialakuló pajzsmirigygyulladás megfigyelésére,
  • másodvélemény biztosítására,
  • sürgősségi fogamzásgátló felírására,
  • fogamzásgátlási tanácsadásra és gyógyszerváltásra,
  • egyéb tanácsadásra.

 

A távkonzultáció módja és menete

Ahogy lassan kezdjük – mind orvosok, mind páciensek – otthonosan érezni magunkat a telekommunikációs eszközök végén, úgy próbáltunk meg kiépíteni egy gyors és hatékony rendszert a gördülékeny ellátás céljából.

Jelenleg a bejelentkezés a foglaljorvost.hu rendszerén keresztül történik. Itt jegyezhet elő időpontot a velem való távkonzultációra, az adott időpontban a hívás az orvos felől érkezik, amint az előző távkonzultációnak vége. (Azért én hívom, hogy mindenkire jusson idő, akkor is, ha van pár plusz kérdése, akkor is, ha éppen „átléptük volna a keretet”.)

A legegyszerűbb eszköz a telefon, de lehetőség van video hívásra is a Skype-on keresztül, például képi anyag közvetítése esetén. A megbeszélés után ambuláns lapot írunk, amelyet az EESZT rendszerébe felhelyezünk. Ezt követően egy számlát állítunk ki, amelyet az adott email címre elküldünk. A számla kiegyenlítése egyszerű, egy linken keresztül bankkártyával történik az OTP Simple rendszerén keresztül. A rendszer használata ugyanannyi időt vesz igénybe, mint egy webshopon történő vásárlás.

Az EESZT-be felhelyezett egészségügyi adatok láthatóvá tétele távkonzultáció esetén fontos, fel nem került adatok küldésére a virtualisrendelo@gmail.com e-mail cím áll rendelkezésre.