Miben segíthetek?

Páciens és orvos kapcsolata

Sokféle betegség létezik és a páciensek elvárása is különböző a gyógyítójuk felé. Szerintem, a beteg által igényelt orvos kereséséhez kétféleképpen érdemes nekilátni.

Az egyik eset az, amikor van egy konkrét betegségünk, amelyre egy olyan orvos szükségeltetik, aki annak gyógyításában a lehető legtöbb tapasztalattal rendelkezik. Például, egy fiatal nő rejtett endometriózisát egy ultrahang vizsgálatokban jártas specialista fogja biztonsággal kimutatni, de ha az endometriózis egyértelmű és műtétre szorul, akkor laparoszkópos sebészetben jártas nőgyógyász sebészhez érdemes fordulnunk. Ilyen esetekben a páciens elvárása a szakember felé az, hogy minél rövidebb idő alatt eredményhez juttassa betegét. Kevésbé fontos az orvos személyisége, netán az orvos-beteg kapcsolatának minősége.

Más esetekben rendszeresen szűrővizsgálatokra illetve egy állapot miatti gondozásra járunk orvoshoz. (Szűrővizsgálatoknak nevezzük azokat a beavatkozásokat, amelyek rejtett, de gyakran előforduló megbetegedések korai diagnosztikájára irányulnak. Példaként szolgálhat a méhnyakrák vagy emlőrák szűrés. Gondozásnak hívjuk azt, amikor egy hosszan fennálló állapotot vagy betegséget rendszeres orvosi kontrollokkal tartjuk karban, egyensúlyban. Ilyen betegség a krónikus pajzsmirigy gyulladás, ilyen állapot a várandósság.) A szűrővizsgálatok és gondozás során a beteg az orvosával hosszú távú kapcsolatra rendezkedik be, fontos a kölcsönös bizalom és megértés. Optimális esetben orvos és betege megtalálja egymást, kisebb-nagyobb kompromisszumokkal megfelelnek egymás elvárásainak. Az ügyfélnek biztosnak kell lennie abban is, hogy ha nem várt betegség merülne fel, akkor azt orvosa képes lesz menedzselni illetve megfelelő specialistához irányítani.

 

Erősségeim

Személyiségemre jellemző, hogy folytonosan összefüggéseket keresek.

Fiatal orvosként ígéretes sebésznek és szülésznek minősítettek a feletteseim, ennek ellenére inkább a diagnosztika felé vonzódtam. Nagy sikerélményt jelentett számomra az, ha rájöttem, mi okozza a betegséget. Valószínűleg szép lassan így sodródtam az endokrinológia felé, ami az egyik legkomplexebb (és legnehezebb) terület az orvoslásban. Az endokrinológia csupa összefüggés.

Az a mondás járja, hogy ha helyes a diagnózis, akkor megvan a megoldás is. Ez nagyrészt igaz, de keresni vagy ismerni kell olyan specialistát, aki a legjobb annak a diagnosztizált betegségnek a terápiás megoldásában.

Egyszóval én a fent leírtak alapján a második típusú orvosok közé tartozom. Szívem szerint mindenkit helyes életformára buzdítanék, amivel megelőzhetők a civilizációs betegségek. Azt a betegséget, amelyet életformával nem sikerült megelőzni, legalább korai, visszafordítható állapotában fel kell fedezni. Egy hirtelen kialakult vagy már panaszokkal járó betegséget pedig diagnosztikai kizárásos módszerrel kell feltárni. Ezekben tartom magamat a legjobbnak.

 

A nőgyógyászattól az endokrinológiáig

Fiatal orvosként kiváló szakemberektől tanultam a szülésvezetést. Annak ellenére, hogy egy ideje nem gyakorlom a szülészetet, kiterjedt ismereteim vannak arról, milyennek kell lennie egy egészséges szülésnek. Az ehhez vezető felkészítő út a terhesgondozás, amelyet szívesen vállalok, használva és kihasználva a magzati diagnosztika nagyszerű lehetőségeit. A közelmúltig a nőgyógyász legfontosabb feladatai közé az anyai egészség megőrzése tartozott, a megfelelő gondozással majd szülésvezetéssel. Az utóbbi évtizedben figyelmünk az anya mellett egyre inkább a magzati egészség felé fordult. A magzati diagnosztikában ugrásszerű fejlődés történt. A lehetőségek közül jól kell választani, mert a biztonságos eljárások speciálisak és legtöbbször drágák. Emellett az anyák egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket, az idősebb anyai életkor pedig több anyai megbetegedéssel jár. Példának említeném a terhességi cukorbetegséget és az autoimmun pajzsmirigy gyulladásokat. Utóbbi kettő jelentősen befolyásolja a terhesség kimenetelét és a magzati egészséget. Ezekben az esetekben a nőgyógyász együttműködik endokrinológussal, diabetológussal a terhesség gondozása során.

Személyes kedvencem az endokrinológia. Nőgyógyászként természetesen a nőgyógyászati endokrinológiához értek a legjobban, de ez a szakterület nem engedi meg, hogy nagyon specializálódjunk rá, mert minden egyes hormon többé-kevésbé befolyásolja az összes többi működését. Ez az a terület, ahol a legkomplexebben kell rálátnunk az ember egészére, vagyis holisztikus megközelítésűnek kell lenni. Úgy is mondhatnám, hogy erre specializálódtam. Hormonális okai vannak — a teljesség igénye nélkül — a policisztás ovarium szindrómának, a menstruációs zavaroknak, az endometriózisnak, a fájdalmas havivérzésnek, a változókornak, a menopauza kínzó tüneteinek, a terhességi cukorbetegségnek, a meddőségek egy részének. A terhességet óvni illik az anyai pajzsmirigy alulműködésétől, amelyet a fiatal nők körében egyre többször tapasztalunk az autoimmun pajzsmirigy gyulladások következtében. Különös figyelmet keltenek bennem a nőgyógyászati endokrinológiai állapotok és betegségek.

Kitartóan keresem a válaszokat.

Ha az okok és tünetek felkutatásának során olyan kérdések merülnek fel, melyek kívül esnek a szakterületemen, vagy melyekben nem én vagyok a legjobb, akkor azt is megmondom, és igyekszem pácienseimet a legjobb specialistához irányítani. Sikerorientált vagyok. Leginkább abban, hogy helyes legyen a diagnózis. Vonzódom az újításokhoz, igyekszem megállás nélkül képezni magamat. Azt hiszem, szerencsém van, mert a következő évtizedekben az egészségügyben még sok fordulat várható.

Amennyiben úgy érzi, ilyen orvost keres, várom szeretettel valamelyik rendelőben.

Miben segíthetek nőgyógyászként?

 • Méhnyakrák szűrés ultrahang vizsgálattal
 • HPV (humán papillóma vírus), STD (szexuálisan terjedő betegségek), CintecPlus mintavétel méhnyak területéről
 • Hüvelyi pH vizsgálata, hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálatának és  tenyésztésének mintavételezése
 • Endometriális mintavétel (vérzészavarok esetén küret alternatívája, elfogadva azt, hogy diagnosztikus biztonságossága alacsonyabb), kórszövettani vizsgálat megkérése
 • Méhen belüli gyógyszerleadó rendszer (hormonos spirál) felhelyezése, kontrollja, levétele
 • Terhesgondozás (kivétel: CTG vizsgálat, magzati ultrahang diagnosztika)
 • Krioterápia

Miben segíthetek endokrinológusként?

 • Pajzsmirigy eltérések terhességben (sürgősségi ellátást igényel)
 • A pajzsmirigy tájékozódó vizsgálata ultrahanggal és tapintással
 • Elhízás okainak megállapítása, testösszetétel mérés
 • Inzulinrezisztencia okainak és következményeinek felmérése (policisztás ovarium szindróma, cukorbetegség, rendszertelen menstruáció, férfias jellegű szőrzetnövekedés stb.)
 • Inzulinrezisztencia vagy prediabetes kezelése
 • Laborvizsgálati csomagok kiértékelése
 • Autoimmun pajzsmirigy betegségek gondozásba vétele
 • Menopauza kivizsgálása, szükség esetén kezelése
 • Női termékenység valószínűségének felmérése (hormonvizsgálatokkal, kismedencei ultrahanggal)
 • Gyermekvállalási szándék esetén magzatra veszélyes anyai állapotok felmérése (pajzsmirigy, inzulinrezisztencia)
 • Egyéb endokrinológiai betegségek kivizsgálásának elindítása